Blog PS|theater: Daar & Hier, Toen & Nu

7724 kilometer. Dat is de afstand die Kalyan heeft afgelegd vanaf zijn geboorteplaats bij Bangalore in India naar het Bio Science Park in Leiden. En Pilar uit Mexico-Stad legde een reis af van 9201 kilometer om voor haar PhD ook op het Bio Science Park te landen. Zelf ben ik geboren en getogen in Den Haag, op een schamele 16 kilometer van Leiden. Ik ben in mijn hele leven maar 16 kilometer opgeschoven. Ik schrik een beetje van mijn eigen gebrek aan avontuur. Ik heb de nodige reizen afgelegd, Amerika, China, Zuid-Afrika. Dus ik heb best wel wat kilometers afgelegd en andere werelden gezien. Maar altijd als toerist. Nooit als nieuwkomer in een onbekend land.

Voor de theaterroute op het Bio Science Park Welcome In My Backyard spraken we met allerlei internationals die vanuit de hele wereld zijn neergestreken in Leiden. Ik had in de afgelopen weken dus een ontmoeting met Pilar en Kalyan. Ons gesprek begint bij hun werk en hun studie, maar gaat al snel over het thuis dat ze ‘daar’ hadden en het thuis dat ze ‘hier’ hebben of aan het maken zijn. Ze lijken hun thuis van ‘daar’ niet zo te missen. Pilar mist vooral het dagelijks contact met haar familie, vooral met haar moeder. Skypen is toch anders dan even langs komen. Maar ze merkt ook, als ze daar is, dat het niet meer hetzelfde is. Inmiddels is ze zo gewend geraakt aan de gang van zaken ‘hier’, dat ze niet helemaal meer kan wennen aan hoe sommige dingen ‘daar’ in z’n werk gaan.

Als Kalyan terug gaat naar zijn geboortegrond, herkent hij bijna niets meer. Vroeger kon hij als kind vrijuit spelen op veldjes of braakliggende terreintjes bij hem in de buurt. Zijn stad ligt midden in het tropisch regenwoud, dus de natuur was nooit ver weg en je moest uitkijken voor slangen en wolven. Inmiddels is die natuurlijke achtertuin teruggedrongen, alles volgebouwd en anders. Mis je dan het ‘daar’ of mis je eigenlijk het ‘toen’, vraag ik Kalyan. Het ‘toen’ van je jeugd? Ja, beaamt hij.

Die heimwee herken ik. Steeds als ik die kleine reis van 16 kilometer afleg naar het huis van mijn ouders, maak ik eigenlijk een reis terug in de tijd. Op de bank bij mijn ouders is alles nog vertrouwd. Dan is 16 kilometer tussen ‘hier’ en ‘daar’ voor een bakkie koffie makkelijker af te leggen dan 9201 kilometer.  Maar op weg daar naar toe werp ik vanuit de tram werp ik een blik op de etalages van de bruidswinkel waar ik als klein meisje voor stond.  Gelukkig, denk ik, die is er nog. Maar de Konmar werd een C1000 en is nu een Jumbo. De Jamin waar ik vroeger heeeeel soms iets lekkers mocht is weg. Winkels zijn gekomen en gegaan. In december hangt andere kerstverlichting. Er is meer ruimte gemaakt voor parkeerplaatsen. Mijn basisschool heeft een nieuw schoolplein. Een mooier schoolplein. En dan blijkt de afstand in jaren tussen ‘nu’ en ‘toen’ toch verder weg.

 

Theaterroute Welcome In My Backyard
Leiden, Bio Science Park
t/m 5 juli 2019
info en tickets: www.pstheater.nl