Nominaties Mimeprijs 2017 bekend

Ook dit seizoen had ik het genoegen om deel te nemen aan de mimejury van de VSCD.   En dus reisde ik weer stad en land af om de meest uiteenlopende voorstellingen te zien. Met veel tekst of met weinig tekst. Heel toegankelijk of heel experimenteel. Vanaf een theaterstoel of vanaf een houten bankje. Ik zag voorstellingen over liefde, over oorlog, over kunst, over lichaam, over falen, over falen. Daarna volgde inspirerende gesprekken met even bevlogen vakidioten over die voorstellingen. We waren lyrisch, we waren kritisch, we waren teleurgesteld, we waren verrast. Uit die gesprekken heeft de mimejury gezamenlijk de nominaties voor de Mimeprijs 2017 samengesteld. Genomineerd zijn:

  • Oorlog van Theater Artemis
  • Liefde van Maas theater en dans
  • De Warme Winkel speelt De Warme Winkel van De Warme Winkel
  • The Automated Sniper van Frascati Producties, Ism & Heit / Julian Hetzel
  • Carrousel van het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko| Schönberg

 

De mimejury over….

Oorlog van Theater Artemis: “Jetse Batelaan weet knap een groot en actueel thema op grappige en theatrale wijze invoelbaar te maken voor een jong publiek. Al in de openingsscène introduceert het ingenieuze decor op speelse manier de onvoorspelbaarheid en dreiging van oorlog. Te midden van die puinhoop bewegen de spelers zich als soldaten die zich onbeholpen van de ene in de andere veldslag storten en krijgen de spelkwaliteiten van Martin Hofstra, Tjebbe Roelofs en Willemijn Zevenhuijzen ruim baan.”

Liefde van Maas theater en dans: “Moniek Merkx maakt al jaren bijzondere voorstellingen vanuit haar achtergrond in de mime. Zo ook in de voorstelling Liefde: een wervelende montagevoorstelling rondom het thema liefde. De spelers-makers storten zich vol overgave in het liefdesleven van kind tot puber tot twintiger. In beeldende en fysieke scènes cirkelen de jongens en meisjes om elkaar heen. Er voltrekt zich steeds een spel van aantrekken en afstoten, van flirten en plagen, van meedoen en buitensluiten. Het leidt tot een voorstelling die herkenbaar, aanstekelijk en bovenal hartverwarmend is.”

De Warme Winkel speelt De Warme Winkel van De Warme Winkel: “Een intelligente voorstelling over generaties, erfgoed, inspiratie en artistiek eigendom. Met name het gegeven dat – in lijn met de thematiek – de voorstelling grotendeels wordt gedragen door de nieuwe generatie wordt gewaardeerd. Vol vuur en bravoure stortten stagiaires Kim Karssen, Sofie Porro en Rob Smorenberg zich op de hun toebedeelde rol in deze voorstelling. Als jonge theatermakers nemen zij hier een bewonderenswaardig risico. Zij maken de belofte van hun talent waar door zowel in spel als in bewegingskwaliteit te overtuigen.”

The Automated Sniper van Frascati Producties, Ism & Heit / Julian Hetzel: “Julian Hetzel verweeft geweld, spel en kunst tot een slimme, gelaagde performance. Bas van Rijnsoever en Claudio Ritfeld bouwen kunstzinnige objecten, die zich in een kwetsbare balans ternauwernood staande houden. De stem van Ana Wild trekt vervolgens het publiek mee in een spel waarbij toeschouwers met een paintball-installatie de kunstobjecten neerknallen. Een overtuigende performance die de betekenis van oorlog fysiek invoelbaar maakt en bovendien een bijzondere ode brengt aan de (overlevings)kracht en noodzaak van kunst.”

 

Carrousel van het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni en Asko| Schönberg: “Een meeslepende en wervelende voorstelling, waarin beweging, dans, tekst en muziek elkaar op een overtuigende manier versterken. Carrousel reflecteert op een prikkelende en toegankelijke manier op het huidige media-tijdperk van kijken naar het lijden van een ander en trekt de toeschouwer mee in een krachtig en verwarrend spel. De gefragmenteerde theatertekst, het indrukwekkende decor en de energieke muziek zorgen voor een rijke en dynamische theatertaal, waarin het fysieke verhaal steeds bepalend is.

En de mimeprijs 2017 gaat naar

Ja zeg, zover zijn we nog niet. Daar gaat we het met z’n zessen nog eens goed over hebben. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 17 september 2017. En hopelijk wordt de mimeprijs dit jaar uitgereikt op een manier waar we (wel) trots op kunnen zijn.